top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıIraz Şensöz

Yoga Dergisi ile Söyleşi

Güncelleme tarihi: 15 Nis 2023

Yazarımız Iraz Şensöz’ün ilk romanı Sincaplı Buda, HOLDEN Kitap etiketiyle yayımlandı. Bu vesileyle kendisiyle bir söyleşi yaptık.


Kitabın tanıtım yazısı:

Ergenlikten çıkış hikâyesi olan Sincaplı Buda, on yedi yaşındaki bir genç kızın bir yıllık yaşamına odaklanıyor. Ece bir yandan ebeveynlerinin boşanma haberini sindirmeye çalışırken bir yandan yeme bozukluğuyla başa çıkmaya çalışıyor. İnsanın varlığına dair herkesin aklına üşüşen sorulara da cevap arıyor. Aile, arkadaşlık, aşk, yaşam, tanrı, doğmak, büyümek, sevmek, yaşlanmak, ölmek. Hepsi Iraz Şensöz’ün kaleminde korkutucu kavramlar olmaktan çıkıyor.

Sincaplı Buda, insanı hayat karşısında gülümsemeye zorluyor. Ommm.

Sincaplı Buda hayırlı olsun sevgili Iraz. Nasıl doğdu roman? Biraz anlatır mısın?

Çok teşekkürler sevgili Nazlı. Sincaplı Buda 2018’de, Salinger’ı tekrar tekrar okuduğum bir dönemde aklıma düştü. “Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın ‘girly’ versiyonu nasıl olurdu?” gibi bir soru sordum kendime. Belki de haddim olmayarak… Nihayetinde bu bir çıkış noktası oldu ve Sincaplı Buda’yı yazdım. O dönemde bana iyi geldi diyebilirim. Dilerim okuyanlara da iyi gelir.

Bu arada tatlı bir tevafuk oldu, anlatmak istiyorum. Sevgili arkadaşım Şehnaz Erkan’ın ilk kitabı Holden Kitap’tan çıkmıştı ve o bana bu yayınevini önerdi. Ben de dosyamı yolladım ve yolum Holden Kitap’la, sevgili yayıncım Baran Güzel’le kesişti. İlginç olan Holden Kitap ismini Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın kahramanı Holden Caulfield’den alıyor.


İsminden anladığım kadarıyla Budizm ile ilgili bir şeyler var, öyle değil mi?

Karakterim Ece Budizm’e meraklı diyebilirim. Hayatın karşısına çıkardığı zorluklarla mücadele edebilmek için Buda’ya, Budizm’e ve meditasyona yöneliyor; kendisini iyileştirebilmek için.


Ece’yi anlat biraz…

Ece 17 yaşında; tam hayatın sorgulandığı yaşta. Biraz içe dönük, biraz cadı, çok meraklı, inatçı ve annesiyle babasının ayrılığının üzerine kendisine ayrı bir yol çizmeye çalışan biri. Aslında büyümeye çalışıyor Ece. Sincaplı Buda için bir büyüme hikâyesi diyebiliriz.


Kimler için yazdın bu kitabı?

Öncelikle kendim için yazdım. Sonra en çok gençler için ve içinde bir yerde o ilk gençlik yıllarının ateşini, heyecanını, merakını, kaç yaşında olursa olsun hâlâ canlı tutabilen herkes için.


Yeni kitap projelerin var mı bundan sonrasında?

Beni heyecanlandıran bir öykü dosyası üzerinde çalışıyorum.


Tüm Yoga Dergisi ekibi adına teşekkürlerimizi sunuyorum sevgili Iraz. Dileriz Sincaplı Buda’nın okuru bol olsun, yolu açık olsun.

Çok teşekkür ederim. Yoga Dergisi iyi ki var…


13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Ruhşen Doğan Nar - Eleştiri Yazısı

Holden Kitap tarafından Kasım 2021’de yayımlanan ‘Sincaplı Buda’, Iraz Şensöz’ün ilk kitabı. Arka kapak yazısında belirtildiği gibi kitap bir ergenlikten çıkış hikâyesi anlatıyor. On yedi yaşındaki Ec

Oggito Söyleşisi: “Büyüme kavramına takmış biriyim.”

Yazarın ilk romanı Sincaplı Buda, tıpkı hayat gibi neşeyle hüznün iç içe geçtiği, sıcak bir büyüme hikâyesi anlatıyor. Iraz Şensöz’ün ilk romanı Sincaplı Buda ilk defa Oggito.com’da görücüye çıkmıştı.

Artistik Bellek Söyleşisi: Sincaplı Buda

Sincaplı Buda'yı Artistik Bellek için anlattım: Sene 2018. Kendime verdiğim “her gün bir kısa öykü” ödevini iki ay boyunca uygulamış ve 60 tane öykü yazmıştım. Uzun bir öykü hatta bir roman yazmayı de

bottom of page